عبدالباری عطوان

اقدامات حساب‌شده سپاه ایران در خلیج‌فارس

بررسی و تحلیل اقدامات سپاه در منطقه

به گزارش خبرگزاری فارس، عبدالباری عطوان نوشت: در روزهای اخیر دو سفر بسیار مهم که می‌تواند آینده تحولات منطقه را در زمینه بحران در روابط میان ایران و آمریکا تعیین کند و نقش مهمی در کاهش تنش و برقراری صلح و ثبات در منطقه خلیج‌فارس و خاورمیانه داشته باشد، رخ داد؛ نخستین مورد سفر سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران به منطقه بوکمال در حومه دیرالزور در مرزهای میان سوریه و عراق بود که در آنجا با تعدادی از فرماندهان میدانی گروه‌های مورد حمایت ایران دیدار کرد. 

دومین دیدار مهم، سفر یوسف بن‌علوی، وزیر امور خارجه عمان به تهران بود. وزیر امور خارجه عمان در سفر به تهران دیدارهایی با مقامات ارشد ایران ازجمله حسن روحانی، رییس‌جمهوری و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران انجام داد. در این میان گفته می‌شود که بن‌علوی در مأموریت دیپلماتیک خود حامل پیام‌های دوگانه آمریکا و انگلیس برای خروج از بحران‌های منطقه بود.

هفته‌های اخیر بحران در منطقه، روحیه شهادت‌طلبانه ایرانی‌ها را به خوبی نشان داد؛ چه اینکه آن‌ها تصمیم گرفتند راهبرد دفاعی و نظامی خود را تقویت کنند؛ موضوعی که احتمال تنش و تقابل نظامی را در منطقه تا حد زیادی افزایش داد. از سوی دیگر، مشاور امور نظامی آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران تأکید می‌کند که ایران هیچ تمایلی برای مذاکره با آمریکا - آن هم در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ - ندارد؛ موضوعی که باعث شد تفسیرها از سخنان رهبر ایران درباره پاسخ به توقیف نفتکش ایرانی در جبل‌الطارق رنگ واقعیت پیدا کند؛ پاسخی که ایران داد و از میان تصاویر مشاهده شده، چیزی شبیه به فیلم‌های هالیوودی بود.

ایران پهپاد آمریکایی را که حریم هوایی این کشور را نقض کرده بود، ساقط کرد و تصاویرش منتشر شد، ولی همه منتظر تصاویر ادعای مطرح‌شده از سوی ترامپ درباره ساقط‌کردن پهپاد ایرانی هستند. در عرصه دیپلماتیک مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا برای اینکه آبروی ازدست‌رفته آمریکا را حفظ کند، به طور علنی از آمادگی خود برای سفر به تهران و دیدار با مسوولان ارشد ایرانی خبر داد تا به ادعای خود بتوانند به راه‌حل مسالمت‌آمیزی دست یابند؛ موضوعی که آشکارا وجود حالتی از ناامیدی و سرخوردگی را در دولت کنونی آمریکا و رییس‌جمهوری آن نشان می‌دهد. با این وجود، اقدام به ظاهر قهرمانانه آمریکا تأثیری بر سیاست‌های پیشرونده ایران ندارد و ایران همچنان بر تهدید خود که «اگر هیچ توافقی به دست نیاید، ایران به مرحله قبل از توافقات هسته‌ای بازخواهد گشت» پافشاری می‌کند.

شاید ترامپ در ابتدای برخوردها فریادی بزند چرا که فردی مغرور است اما رخدادها و رفتارهای اخیرش که درباره ونزوئلا یا کره شمالی رخ داد، نشان داد که اعتماد چندانی به گفتار یا رفتارهای او نیست. از این رو بود که مادورو با وجود دخالت آمریکا در امور داخلی ونزوئلا در کاراکاس قوی‌تر شده و خان گوایدو کودتاچی شکست خورد و کیم جونگ اون با ادامه فعالیت‌های نظامی خود در کره‌شمالی به تجربیات بیشتر موشکی دست یافت و سخنان و تهدیدات ترامپ را تاب نیاورد.

اقدام ایران در اجرای تهدیدات خود در زمینه بازگشت به سطوح بالاتر غنی‌سازی اورانیوم بیش از آنچه در توافق هسته‌ای قید شده بود، آغاز به کار مجدد نیروگاه اراک و افزایش تولید سانتریفیوژ در آنجا و بازطراحی پروژه نیروگاه بوشهر۲ در سواحل خلیج (فارس) سیگنال‌هایی است که نشان می‌دهد ایران قصد دارد نتیجه بازی را به سود خود تغییر دهد و با افزایش فشار بر طرف‌های غربی موقعیت بازگشت به مذاکره را افزایش دهد. این همان راهبردی است که همه ایرانی‌ها بر آن اتفاق نظر دارند. 

سپاه پاسداران ایران راه حل نظامی را به‌طور محدود و حساب‌شده و با دقت بالایی دنبال می‌کند؛ اقدامی که باعث شد پهپاد آمریکایی ساقط و کشتی انگلیسی توقیف شود. 

وزیر عمانی در راستای راه‌حل دیپلماتیک، پیام آمریکا و انگلیس را به تهران رساند، ولی آنچه بیش از میانجیگری عمان می‌تواند بر معادلات تأثیرگذار باشد، دستیابی به توافق بر سر آزادی متقابل نفتکش‌های ایرانی و انگلیسی است که سرآغاز چنین بحران‌هایی شد.  

اگر خوشت اومد لایک کن
0
پربازدیدترین اخبار
آخرین اخبار